Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zestaw dydaktyczny przystosowany do pracy w grupach uczniowskich (max. czterech), umożliwiający w prosty sposób wykrycie obecności skrobi w różnych artykułach spożywczych i roślinnych, jak również doświadczalne poznanie jej podstawowych właściwości.
W skład zestawu wchodzą:
zlewka miarowa – 4 szt.,
szpatułka – 1 szt.,
bagietka szklana – 4 szt.,
pipeta Pasteura – 10 szt.,
szalka Petriego – 18 szt.,
skrobia – 100 g,
alkoholowy roztwór jodu – 500 ml,
okulary ochronne – 4 szt.,
rękawice laboratoryjne – 1 opakowanie,
instrukcja z opisami wybranych doświadczeń.
Całość dostarczana w trwałym kuferku z tworzywa sztucznego.
Zestaw zaprojektowany z myślą o doświadczalnych metodach wykrywania i badania właściwości chemicznych białek w różnych artykułach spożywczych, a także do analizy ich składu pierwiastkowego. W zależności od doboru doświadczeń, z zestawu może jednocześnie korzystać do 4-5 grup.
Zestaw dydaktyczny zaprojektowany do pracy w czterech grupach uczniowskich, umożliwiający wykrycie obecności cukrów prostych (glukoza) i złożonych (skrobia) w różnych artykułach spożywczych, jak również doświadczalne poznanie jego podstawowych właściwości.